Vårt kreativa samhälle

Hur man än vrider och vänder på sig i dagens samhälle så finns det fantastiska exempel på kreativitet. Ibland tänker man inte ens på hur mycket tanke som lagts ner på något, av den enkla anledningen att färg, form och design fungerar så bra, medan de ibland är designade specifikt för att fånga ditt öga. Men var hittar man dessa vardagliga exempel på kreativitet?

Det kanske mest iögonfallande exemplet, mest på grund av deras storlek, är byggnader. I Sverige har vi blivit förärade med en mängd fascinerande byggnader som blandar snillrik ingenjörskonst med tidlös design. Ett exempel som har hängt med ett tag är Globen i Stockholm. Denna byggnad har en av de mest naturliga formerna som finns – klotet – och har blivit något av en symbol för evenemang i huvudstaden. Ett annat exempel är Nordens största skyskrapa Turning Torso, designad av Santiago Calavatra, som tornar upp sig på den svenska sidan av Öresund.

Ett annat kreativt utlopp är läktartifon på till exempel fotbollsmatcher. Olika supportergrupper tävlar konstant i vem som har det bästa och mest kreativa tifot. De kombinerar banderoller, bengaliska eldar, belysning och rök för att skapa makalösa kreationer. Klassikern konfetti används mindre och mindre nuförtiden, men kan fortfarande ses då och då.

Ett företag som har anammat kreativ marknadsföring och reklam är energidrycken Red Bull. De anordnar årligen många olika sportevenemang över hela världen, och mest underhållande är Red Bull Flugtag, där privatpersoner i lag tävlar i att bygga knasiga glidflygare som de sedan kastar ut (tillsammans med en medlem) från en sex meter hög ramp ovanför vatten. Allt från flygande tacos till hundkojor och dinosaurier har tampats under de hittills över 100 tävlingarna.

Det här inlägget postades i Fixa och trixa, Hobby, Kreativ. Bokmärk permalänken.