Kreativt skrivande

Kreativt skrivande är något man hör titt som tätt, endera som någon slags högskolekurs eller om hur personer håller på och skriver kreativt på olika sätt. Men hur gör man då?

Kreativt skrivandeJa uttrycket är något diffust vad det egentligen innebär att skriva kreativt eftersom kreativt betyder olika beroende vem man är som person. Men en enkel förklaring skulle väl kunna vara att man tack vare intryck i livet får en bild i huvudet om något man vill skriva. Att lära sig att skriva kreativt handlar mycket om att lära sig hur man ska hitta dessa intryck och hur man ska använda dem till att få ner något i pränt.

Novell

Det kan handla om att skriva en novell, en dikt eller en roman exempelvis. När man skriver en novell så kan det till exempel handla om en period i ens liv som man gör fiktiv och anpassar till formen novell. Det handlar ofta om att få läsaren att komma till ett konsensus när de slutfört läsandet – utan att för den delen skriva läsaren på näsan som det heter när man är alltför tydlig med konklusionen.

Poesi

När det handlar om att skriva poesi så handlar det ännu mer om att samla intryck och känslor och kunna uttrycka detta med ord, ord som ofta ska vara i form av metaforer för att ge extra tryck i texten och för att ge läsaren möjlighet att läsa in sina egna tankar och funderingar, samtidigt som den ska få en bild av vad den som skrivit texten menat med den från första början.

Romaner

När det gäller romaner så är det ett större projekt som inte bara handlar om kreativitet, där handlar det också om mycket planering för att få ihop alla kapitel, karaktärer och deras drag, miljöer och så vidare.