Rolig scrapbooking

Scrapbooking är en hobby som vuxit fram extremt snabbt och stort under 2000-talet. Det är egentligen något som funnits tidigare men som fått ett helt nytt uppsving och nu är en riktigt stor hobbyform. Om scrapbookings popularitet har vuxit fram som en motpol mot att allt skapas digitalt är svårt att säga men det skulle inte vara konstigt om så är fallet. Men samtidigt finns det digital scrapbooking som skulle kunna motsäga detta.

Scrapbooking

Enkelt förklarat kan man säga att det handlar om att skapa collage i album. Istället för att sätta in foton på fina prydliga rader så kan det vara biljetter, torkade växter, knappar och allt möjligt som går att klistra fast. Man kan använda foton som grund men det är inte något måste. Det viktiga är att skapa en helhetsbild av det man avvänder sig av.

Det finns även en del inom scrapbooking som inte har albumet i fokus. Man kan även tillverka inbjudningskort eller julklappsetiketter på liknande sätt. Även digital scrapbooking har vuxit sig starkt. I grunden handlar det om detsamma, att skapa kreativa kollage som passar till det man vill presentera. Möjligheterna är flera att hitta bilder och liknande men samtidigt ger det inte riktigt samma känsla som när man får se originalsakerna i ett klassiskt album.

Då hobbyn är mycket stor har även antalet hemsidor som säljer material formligen exploderat. Många går till butiker som säljer pyssel och smådetaljer för att hitta det man letar efter. Men det finns även renodlade scrapbookaffärer online som enbart fokuserar på just denna hobby.

Flera forum har även vuxit fram på nätet (ex. svenskscrapbooking.se) där man kan diskutera, debattera och hitta inspiration från andra. Här annonseras även olika mässor som anordnas runt om i landet.

Det här inlägget postades i Fixa och trixa, Hobby. Bokmärk permalänken.