Allt du behöver veta om Attefallshus

Innan du bygger ditt eget Attefallshus, är det viktigt att du har full koll på alla regler som gäller. Här är en komplett guide för allt du behöver veta om Attefallshus. Det finns många bra sajter att kolla upp både om regler men också när du bestämt dig för att bygga. Sorselestugan är en sådan sajt, där får du veta mer och även möjlighet att beställa ditt Attefallshus.

Definition av Attefallshus

Attefallshus är en typ av småhus som fått sitt namn efter den tidigare bostadsministern Stefan Attefall. Det är ett självständigt och permanent boende med en boyta på högst 25 kvadratmeter. Attefallshuset får även innehålla en biyta på upp till 15 kvadratmeter, som exempelvis en liten altan eller förråd.

Regler för bygglov

Du behöver normalt sett bygglov för att uppföra ett Attefallshus på din tomt. Detta gäller dock inte om du har en en- eller tvåbostadshus, och vill bygga ett Attefallshus med en boyta på högst 25 kvadratmeter på din tomt. Då räcker det med att du anmäler byggnationen till din kommun.

Om du vill bygga ett Attefallshus som är större än 25 kvadratmeter, eller om du inte har ett en- eller tvåbostadshus, behöver du ansöka om bygglov från din kommun.

Placering av Attefallshus

Attefallshuset måste placeras minst 4,5 meter från närmaste grannhus. Om du vill placera huset närmare än så, behöver du ansöka om dispens från kommunen.

Det är också viktigt att tänka på vilken typ av mark du vill bygga på. Om det är en skyddad mark eller ett naturområde, kan det finnas speciella regler och krav på dispens.

Byggnormer för Attefallshus

Attefallshuset måste uppfylla vissa byggnormer för att få byggas. Till exempel behöver huset ha en minsta takhöjd på 2,3 meter och en minsta isoleringsnivå på 120 millimeter. Dessutom måste huset uppfylla vissa energikrav.

El och VVS

Om Attefallshuset ska användas som permanent boende, måste det ha el och VVS installerat. Detta behöver utföras av behöriga installatörer som är anmälda till Elsäkerhetsverket och VVS-installatörsorganisationen.

Sammanfattning

Attefallshus är en attraktiv boendeform för många, men det finns vissa regler och krav som måste uppfyllas. För att bygga ett Attefallshus behöver du normalt sett bygglov eller anmälan till kommunen, och det finns krav på placering, byggnormer, el och VVS. Innan du börjar bygga är det viktigt att du sätter dig in i alla regler och krav för att undvika onödiga förseningar eller avslag från kommunen.

Det här inlägget postades i Fixa och trixa. Bokmärk permalänken.