Locka fram poesin

Poesiskrivande ska vara roligt och frigörande. Med hjälp av olika tekniker kan man få inspirationen att flöda på ett naturligt sätt.

Poesi

Poesi är inte något som bara några få utvalda människor kan skriva. ALLA kan skriva poesi. Det här är en uttrycksform som är mycket fri så länge man inte väljer att begränsa sig till vissa versmått.

Men ibland när man sätter sig ned för att skriva så låser det sig och man sitter där med ett blankt ark. Det finns många små knep att använda sig av för att få fart på skrivflödet och för att ge en extra dimension till skrivglädjen.

Ett roligt sätt att få fram ett flöde är att använda sig av abstrakt konst som inspirationskälla. Man väljer ett konstverk som känns intressant och berörande. Sedan slappnar man av och betraktar bilden så länge som man behöver för att få fart på associationer och känslor. Då inspirationsflödet sätter igång går det lätt att skriva.

Musik kan också vara ett effektivt medium att använda sig av för att komma i rätt stämning och locka fram orden. Det brukar vara bäst att använda sig av musik utan text. Eftersom man då undviker att bli så påverkad av innehållet och orden i musiken. Meningen är att man ska greppa tag om sina egna ord och innehåll.

Samla på känslor är ett utmärkt knep för att få bränsle till sina poetiska verk. Det låter kanske lite flummigt men känslor är en riktig guldgruva som man kan ösa ifrån för att skriva riktigt fina texter. Genom att bli medveten om sina känsloliv så kan man plocka fram rätt känsla när man behöver dem för sitt skrivande.

Börja med att plocka fram den känsla som du vill ska bära tonen i din dikt. Låt känslan växa inom dig till dess att du inte längre kan hålla tillbaka orden. Sedan skriv! Ibland skapar känslan inre bilder som man kan använda sig av i sitt skrivande också. Försök att undvika att tänka och låt orden skriva sig själva. Många gånger blir man förvånad över det djup och den kunskap som kommer fram. Det är också väldigt frigörande rent känslomässigt att skriva på det här sättet.

Det här inlägget postades i Fixa och trixa, Hobby, Kreativ. Bokmärk permalänken.